Cognizant Placement Papers :2012-2013


Cognizant Placement Procedure :2012-2013

About Cognizant:

Cognizant Technology Solutions (Cognizant) (NASDAQ: CTSH) is an American multinational provider of custom information technology, consulting and business process outsourcing services headquartered in Teaneck, New Jersey, USA. The company is a member of NASDAQ-100, the S&P 500 and Fortune 500. Cognizant has been named to the 2010 Fortune 100 Fastest-Growing Companies List for the eighth consecutive year.

Chairman & CEO: John E. Klein

Vice Chairman: Laxmi Narayanan


Revenue: 
$ 4.59 Billion (2011)

Employees
: 118,000 (2011)

According to the 2011 figures, the major portion of the Cognizant revenues comes from the clients in the Financial Services (42.3%) and Healthcare (25.9%) industries. Other substantial revenue sources include clients from Manufacturing, Retail & Logistics (18.6%) and Communications, Information, Media & Entertainment and Technology (13.2%) industries. By geography, the most of the revenue is derived from North America (77.2%) and Europe (19.2%)

History:-Cognizant was founded in 1994 as an IT development and maintenance services arm of The Dun & Bradstreet Corporation, at Chennai, with Kumar Mahadeva[3] as its Chairman and CEO. The company was spun off as an independent organization two years later and moved its headquarters to the US. Kumar Mahadeva resigned in 2003 when Lakshmi Narayanan took charge as CEO

Global Offices

In addition to its headquarters and delivery center in Teaneck, N.J., Cognizant has five additional delivery centers in the United States of America: Bentonville, Arkansas; Bridgewater, New Jersey; Chicago, Illinois; Holliston, Massachusetts; and Phoenix, Arizona

The company also has local, regional and global delivery centers in the UK, Europe, India, China, The Philippines, Canada, Argentina, and Mexico.

The majority of the company’s employees are based in India: Chennai, Coimbatore, Kolkata, Bangalore, Hyderabad, Pune, Mumbai, Gurgaon and Cochin.

Cognizant Placement Procedure 

4 Rounds: Written, GD, Technical HR, HR Written 
Selection Procedure: Really they are so so so nice. HR’s are very very friendly.
 

1st RoundWritten test 55 Questions in 60 Minutes, 3 sections: No -ve mark, and no Sectional cut off mark.
  • English: Prepositions, articles and Synonyms Reading comprehensions from technical topic like Embedded System, CGI (common gateway interface)
  • Reasoning: some reasoning questions like Interview Selection under some conditions Replacing problems 1 with $ and 0 with * in binary code.and /stands for *, + stands for /, – stands for % then find the statement which is true among 4 ?changing the places of alphabets in a word. one other reasoning type Questions.
  • Quantitative: Venn diagram, Data sufficiency like if 1) 2a/3b = 5/6 2) 2A+B=35 then can we predict the value of A and B? Rank Questions Some Lift problems like if a building with Ground + 30 floor has 2 lifts. 1 lift will stops on alternate floor and another lift stops on every floor then when they will meet on a floor each other?
2nd RoundGD
  • Each batch consists of 12 to 15 people. 8 or 9 got selected.
  • They only checking on Communication skills and Group dynamics.
  • Speak confidently but not over confidently.. don’t interrupt others..
  • Be patience until ur chance… if didn’t got a chance no problem, finally they point out and ask you to speak.
  • On that time if yo excel only one good point in confident, then you will be selected.
3rd Round: Technical Interview
  • Asking About yourself ?
  • Easy only… not like first and second round.
  • Basic C Programs like Fibonacci series, prime, palindrome etc…
  • OS concepts (semaphore, deadlock, Interrupts) Database concepts,
  • Be confident.. their approach very decent and motivated manner only.
Final Round: HR Interview
  • They asking about yourself, family, why cts, about cts, ur roll model.. very very general only.
  • So guys i hope this will give at least a little bit exposure to you…
QUESTIONS DETAILS

ANALYTICAL SECTION:
1.Find Odd Figure
2-3.choose conclusion that logically follows
4-5.choose the inference
6-7.logical statement
8-9.statement conclusion
10-13.reasoning
14-17.coding alphabets
18-21.find next figure in the series
22-24.choose the similar image from given
25-28.data interpretation
29-30.logical statement

VERBAL SECTION:

31-32.choose correct sentence
33-37.passage comprehension
38-42.passage comprehension
43.identify correct sentence
44-46.identify incorrect statements
47-51.jumbled sentences
52.identify correct sentence

53-55.identify incorrect sentences

cts placement complete question paper

Section-A Analytical Ability
1. If I had one more sister I would have twice as many sisters as brothers. If I had one more brother I would have the same number of each. How many brothers and sisters have I?
2. There is a number which is greater than the aggregate of its third, tenth and the twelfth parts by 58. Can you find the number?
Ans-120
3. If two men stand back to back, walk in opposite directions for 4 metres, turn to the left and walk another 3 metres, what is the distance between them when they stop?
Ans-10 meters
4. How many minutes is it until six o’clock if fifty minutes ago it was four times as many minutes past three o’clock?
Ans- twenty six minutes
5. Which letter replaces the question mark ?
Ans-C
6. Find out how will the key figure (X) look like after rotation.
Ans-4
7. Select the alternative in which the specified components of the key figure (X) are found.
Ans-3
8. Find out which of the figures (1), (2), (3) and (4) can be formed from the pieces given in figure (X).
Ans-3
9. Choose the correct mirror image of the given figure (X) from amongst the four alternatives.
     (X)                        (1)          (2)             (3)           (4)
Ans-4
10. Choose the figure which is different from the rest.
           (1)        (2)       (3)     (4)     (5)
Ans-5
11. Choose the conclusions which logically follow from the given statements.
Statements: All men are vertebrates. Some mammals are vertebrates.
Conclusions:
1. All men are mammals.
2. All mammals are men.
3. Some vertebrates are mammals.
4. All vertebrates are men.
A.  Only (4)
B.  Only (2)
C.  Only (3)
D.  Only (1)
E.  Only (1) and (3)
Ans-C
12. Choose the conclusions which logically follow from the given statements.
Statements: Some keys are staplers. Some staplers are stickers. All the stickers are pens.
Conclusions:
1. Some pens are staplers.
2. Some stickers are keys.
3. No sticker is key.
4. Some staplers are keys.
A.  Only (1) and (2)
B.  Only (2) and (4)
C.  Only (2) and (3)
D.  Only (1) and (4) and either (2) or (3)
Ans-D
13. Choose the conclusions which logically follow from the given statements.
Statements: Some envelops are gums. Some gums are seals. Some seals are adhesives.
Conclusions:
1. Some envelopes are seals.
2. Some gums are adhesives.
3. Some adhesives are seals.
4. Some adhesives are gums.
A.  Only (3)
B.  Only (1)
C.  Only (2)
D.  Only (4)
Ans-A
14. Choose the conclusions which logically follow from the given statements.
Statements: All the bottles are boxes. All the boxes are bags. Some bags are trays.
Conclusions:
1. Some bottles are trays.
2. Some trays are boxes.
3. All the bottles are bags.
4. Some trays are bags.
A.  Only (3) and (4)
B.  Only (1) and (2)
C.  Only (2) and (3)
D.  Only (1) and (4)
Ans-A
15. Choose the conclusions which logically follow from the given statements.
Statements: Some cars are jeeps. All the boxes are jeeps. All the pens are cars.
Conclusions:
1. Some cars are boxes.
2. No pen is jeep.
3. Some boxes are cars.
A.  None of three
B.  Only (1) and (2)
C.  Only (1) and (3)
D.  Only (2) and (3)
Ans-A
16.  If Go =32, SHE = 49, then SOME will be equal to
A.  56
B.  58
C.  62
D.  64
Ans-A
17.  Which of the following words would correctly decode the word ZHOFRPH if the simple alphabet shifting code is used?
A. ARTISTS
B. COMPUTE
C. MAILING
D. MAILING
Ans-D
18. Arrange the given words in a meaningful sequence:
1.District  2.Village  3.State   4.Town
A.  2,1,4,3
B.  2,3,4,1
C.  2,4,1,3
D.  3,2,1,4
Ans-C
19. Arrange the given words in a meaningful sequence:
1.Index  2.Contents  3.Title   4.Chapters  5.Introduction
A.  3,2,5,1,4
B.  2,3,4,5,1
C.  5,1,4,2,3
D.  3,2,5,4,1
Ans-D
20. In the questions below there consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and give answer
Question: What will be the total weight of 10 poles, each of the same weight ?
Statements:
1. One-fourth of the weight of each pole is 5 kg.
2. The total weight of three poles is 20 kilograms more than the total weight of two poles.
A.  I alone is sufficient while II alone is not sufficient
B.  II alone is sufficient while I alone is not sufficient
C.  Either I or II is sufficient
D.  Neither I nor II is sufficient
E.  Both I and II are sufficient
Ans-C
21. In the questions below there consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and give answer
Question: The last Sunday of March, 2006 fell on which date ?
Statements:
1. The first Sunday of that month fell on 5th.
2. The last day of that month was Friday.
A.  I alone is sufficient while II alone is not sufficient
B.  II alone is sufficient while I alone is not sufficient
C.  Either I or II is sufficient
D.  Neither I nor II is sufficient
E.  Both I and II are sufficient
Ans-C
22. Pointing to a photograph of a boy Suresh said, “He is the son of the only son of my mother.” How is Suresh related to that boy?
A.  Brother
B.  Uncle
C.  Cousin
D.  Father
Ans-D
23. A $ B means A is the father of B; A # B means A is the sister of B; A * B means A is the daughter of B and A @ B means A is the brother of B. Which of the following indicates that M is the wife of Q?
A.  Q $ R # T @ M
B.  Q $ R @ T # M
C.  Q $ R * T # M
D.  Q $ R @ T * M
Ans-D
24.  Count the number of Cubes
Ans-89
25. Count the number of Cubes
Ans-58
26. What is always in worry?
A.  Difficulty
B.  Unrest
C.  Non-Cooperation
D.  Poignancy
Ans-B
27. Which one of the following is always associated with ‘justice’?
A.  Hypocrisy
B.  Legitimate
C.  Magnanimity
D.  Diminutiveness
Ans-B
28. What is found necessarily in newspaper?
A.  Date
B.  Advertisement
C.  News
D.  Editor
Ans-C
29. Which one of the following is always in ‘Sentiment’?
A.  Cruelty
B.  Insight
C.  Neutrality
D.  Emotion
Ans-D
30. My ten years old niece is taller than my twelve years old son:
A.  Always
B.  Never
C.  Often
D.  Sometimes
Ans-D
Section-B Verbal Ability
1. Pick up the one which is most nearly the same in meaning as the word printer in bold and can replaces it without altering the meaning of the sentence.
The bullet wound proved to be fatal and the soldier died immediately.
A.  grievous
B.  dangerous
C.  serious
D.  deadly
Ans-D
2. Pick up the one which is most nearly the same in meaning as the word printer in bold and can replaces it without altering the meaning of the sentence.
She baffled all our attempts to find her.
A.  defeated
B.  thwarted
C.  foiled
D.  circumvented
Ans-C
3. In sentence below, four words which are lettered (A), (B), (C) and (D) have been printed in bold type, one which may be either inappropriate in the context of the sentence or wrongly spelt.The letter of that word is answer.
A.  The religious leaders
B.  attained all the
C.  ceremonies of other
D.  creeds
E.  All correct
Ans-B
4. Find the correctly spelt words.
A.  Ommineous
B.  Omineous
C.  Ominous
D.  Omenous
Ans-C
5. Which of phrases given below each sentence should replace the phrase printed in bold type to make the grammatically correct?
There are not many men who are so famous that they are frequently referred to by their short names only
A.  initials
B.  signatures
C.  pictures
D.  middle names
E.  No correction required
Ans-A
6. Which of phrases given below each sentence should replace the phrase printed in bold type to make the grammatically correct?
The crime has growth rapidly in Russia since the disintegration of the communist system.
A.  rapid crime has grown
B.  crime has grown rapidly
C.  crimes grow rapidly
D.  crimes have been rapidly grown
E.  No correction required
Ans-B
7. In question below, the passage consist of six sentences. The first and sixth sentence are given in the begining. The middle four sentences in each have been removed and jumbled up. These are labelled as P, Q, R and S. Find out the proper order for the four sentences.
S1:  For some time in his youth Abraham Lincoln was manager for a shop.
P :  Then a chance Customer would come.
Q :  Young Lincoln way of keeping shop was entirely unlike anyone else’s
R :  Lincoln would jump up and attend to his needs and then revert to his reading.
S :  He used to lie full length on the counter of the shop eagerly reading a book.
S6:  Never before had Lincoln had so much time for reading as had then.
The Proper sequence should be:
A.  SRQP
B.  QSPR
C.  SQRP
D.  QPSR
Ans-B
8. In question below, the passage consist of six sentences. The first and sixth sentence are given in the begining. The middle four sentences in each have been removed and jumbled up. These are labelled as P, Q, R and S. Find out the proper order for the four sentences.
S1:  Smoke oozed up between the planks.
P :  Passengers were told to be ready to quit the ship.
Q :  The rising gale fanned the smouldering fire.
R :  Everyone now knew there was fire on board.
S :  Flames broke out here and there.
S6:  Most people bore the shock bravely.
The Proper sequence should be:
A.  SRQP
B.  QPSR
C.  RSPQ
D.  QSRP
Ans-A
9. In question below, the passage consist of six sentences. The first and sixth sentence are given in the begining. The middle four sentences in each have been removed and jumbled up. These are labelled as P, Q, R and S. Find out the proper order for the four sentences.
S1:  For decades, American society has been calling a melting pot
P :  Differences remained – in appearence, mannerisms, customs, speech, religion and more.
Q :  The term has long been a cliche and half-truth.
R :  But homogenisation was never acheived.
S :  Yes, immigrants from diverse cultures and traditions did cast off vestiges of their native  lands and become almost imperceptibly woven in to the American fabric.
S6:  In recent years, such differences accentuated by the arrival of immigrants from Asia and  other parts of the world in the United States – have become something to celebrate and to  nurture.
The Proper sequence should be:
A.  QRSP
B.  SQRP
C.  SQPR
D.  QSRP
Ans-B
10. In question below, the passage consist of six sentences. The first and sixth sentence are given in the begining. The middle four sentences in each have been removed and jumbled up. These are labelled as P, Q, R and S. Find out the proper order for the four sentences.
S1:  There is difference between Gandhiji’s concept of secularism and that of Nehru’s.
P :  Nehru’s idea of secularism was equal indifference to all religions and bothering about  none of them.
Q :  According to Gandhiji, all religions are equally true and each scripture is worthy of  respect.
R :  Such secularism which means the rejection of all religions is contrary to our culture and  tradition.
S :  In Gandhiji’s view, secularism stands for equal respect for all religions.
S6:  Instead of doing any good, such secularism can do harm instead of good.
The Proper sequence should be:
A.  SQPR
B.  PSQR
C.  QSPR
D.  PRSQ
Ans-A
11. Choose the one which best expresses the given sentence in Passive/Active voice.
After driving professor Kumar to the museum she dropped him at his hotel.
A.  After being driven to the museum, Professor Kumar was dropped at his hotel.
B.  Professor Kumar was being driven dropped at his hotel.
C.  After she had driven Professor Kumar to the museum she had dropped him at his hotel.
D.  After she was driven Professor Kumar to the museum she had dropped him at his hotel.
Ans-A
12. choose the one which best expresses the given sentence in Passive/Active voice.
Do you imitate others?
A.  Are others being imitated by you?
B.  Are others imitated by you?
C.  Have others being imitated by you?
D.  Were others being imitated by you?
Ans-B
13. choose the word which is the exact OPPOSITE of the given words.
ARTIFICIAL
A.  Red
B.  Natural
C.  Truthful
D.  Solid
Ans-B
14. In question below a sentence broken into five or six parts. Join these parts to make a meaningful sentence. The correct order of parts is the answer.
1. was   2. and   3. Suresh 4. kind  5. loving
A.  31425
B.  54213
C.  34251
D.  15243
E.  12345
Ans-A
15. A part of the sentence is italicised and underlined. Below are given alternatives to the italicised part which may improve the sentence. Choose the correct alternative.
If the room had been brighter, I would have been able to read for a while before bed time.
A.  If the room was brighter
B.  If the room are brighter
C.  Had the room been brighter
D.  No improvement
Ans-C
16. A part of the sentence is italicised and underlined. Below are given alternatives to the italicised part which may improve the sentence. Choose the correct alternative.
He sent a word to me that he would be coming late.
A.  sent word
B.  had sent a word
C.  sent words
D.  No improvement
Ans-A
17. Choose the one which can be substituted for the given word/sentence.
The study of ancient societies
A.  Anthropology
B.  Archaeology
C.  History
D.  Ethnology
Ans-B
18. Choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
told him that he was not working hard.
A.  I said to him, “You are not working hard.”
B.  I told to him, “You are not working hard.”
C.  I said, “You are not working hard.”
D.  I said to him, “He is not working hard.”
Ans-A
19. Choose the one which can be substituted for the given word/sentence.
A person who insists on something
A.  Disciplinarian
B.  Stickler
C.  Instantaneous
D.  Boaster
Ans-B
20. Choose the one which can be substituted for the given word/sentence.
A style in which a writer makes a display of his knowledge
A.  Pedantic
B.  Verbose
C.  Pompous
D.  Ornate
Ans-A
21. Read the sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any will be in one part of the sentence.
A.  A lot of travel delay is caused
B.  due to the inefficiency and lack of good management
C.  on behalf of the railways.
D.  No error.
Ans-C
22. Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.
If you smuggle goods into the country, they may be …… by the customs authority.
A.  possessed
B.  punished
C.  confiscated
D.  fined
Ans-C
23. Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.
The ruling party will have to put its own house …… order.
A.  in
B.  on
C.  to
D.  into
Ans-A
24. Pick out the best one which can complete incomplete stem correctly and meaningfully.
His appearance is unsmiling but ……
A.  his heart is full of compassion for others
B.  he looks very serious on most occasions
C.  people are afraid of him
D.  he is uncompromising on matters of task performance
E.  he is full of jealousy towards his colleagues
Ans-A
25. Select the pair which has the same relationship.
SYMPHONY:COMPOSER
A.  Leonardo:music
B.  Fresco:painter
C.  colours:pallet
D.  art:appreciation
Ans-B
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)